Voor de startpagina klikt u hier
Voor de Inhoudspagina klikt u hier

 

Likeuren

Iedere likeurstoker heeft zo zijn eigen opvattingen over het maken van likeuren. De reputatie van distilleerderij van Wees ligt diep geworteld in een ver verleden. Deze wortels, de betrokkenheid met het product en de buitengewone interesse voor het vak zijn er de oorzaak van dat zij zich nooit heeft gericht op massaproductie. Het behoud van een ooit zo bloeiend cultuurgoed, authenticiteit en kwaliteit zijn voor hun belangrijker dan efficiency.  De juiste balans

A. van Wees distilleerderij De Ooievaar brengt haar likeuren in balans door de diverse grondstoffen op verschillende manieren te bewerken, zoals stoken, warm of koud trekken, enz. De kunst van het maken van een goede likeur wordt helaas danig onderschat. Goed gestookte esprit vereist vakmanschap.
De assemblage van een likeur valt of staat met de kwaliteit van de gebruikte esprits en typen suiker.
Proef de likeuren van Van Wees eens naast een fabrieksproduct en het verschil tussen een goede en een slechte likeur wordt u al snel duidelijk!

 

 

Bitterkoekjes

Deze likeur is gemaakt van fijne amandelen en een esprit van persicopitten, getrokken van verse perziken en bittere amandelesprit. Na een aantal gelukkige jaren dronk men deze likeur om bittere herinneringen op latere 'feestdagen' al dollend weg te spoelen. Maar: dollen is immers een beetje de waarheid zeggen.

 

 

Bittere Lijdenstroost

Onaangenaam verraste dames overmand door smart werd door welmenende huisgenoten aangeraden 'verhelderende' prikkels tot zich te nemen in de vorm van deze likeur. Gemaakt uit de fijnste gebrande wijn, uitgelezen bitters, de geest van alle soorten Caribische oranjeappelen en bourbon. Bitter in de mond, maakt het hart gezond.

 

 

Bruidstranen

Goud- en zilverblad in een likeur die rozengeur en maneschijn belooft. Met een geur zo mooi en rijk dat hij slechts vergelijkbaar is met het aller-fijnste parfum. Bruidstranen is een drank die op de bruiloft gedronken wordt maar ook door een pientere vrouw iedere keer geschonken dient te worden als haar iets niet bevalt. Daarmee herinnert zij haar bruidegom aan de trouwdag en de gedane beloftes die hij deed tijdens het drinken van de bruidstranen.

 

 

Chocolade

Generaties lange relaties met de beste handelaren in cacao, bewerkers en branders, verschaffen ons de zekerheid de beste kwaliteit bonen te krijgen uit Midden en Zuid Amerika en van West Afrika. Onze ervaring op het gebied van chocolade, maken het mogelijk om de juiste "toonhoogten " uit onze stookketels te persen en de edele smaak van bittere chocolade tot uitdrukking te brengen in deze zinnenprikkelende chocolade likeur. Pure chocolade is een vertrouwde smaak. Een smaak die in onze chocoladelikeur uitzonderlijk tot zijn recht komt. De bruine kleur is afkomstig van warm getrokken cacaobonen. Pure chocolade, puur natuur, zuiver raffinement, proef en geniet.....

 

Drie maal Drie

3 x 3 = 9, ieder zingt zijn eigen lied, een oeroud gezegde om af te rekenen met een heleboel gezever. Met andere woorden: een perfecte drank om zeer snel zwartgallige en droefgeestige tot andere gedachten te brengen. En om af te rekenen met die lieden die altijd iets hebben aan te merken op anderen. Als smaakmakers allerlei vruchten van de Boven- en Benedenwindse Eilanden, alsook in die streek gebruikte elixers zoals angostura.

Eau de ma tante

Hollandse kersen en Belse krieken getrokken op brandewijn, een jaar oud treksel van verse perziken op eau de vie, het sap van verse frambozen vermengd met eau de vie de framboise en Zuger Kirsch. In vroeger tijden waren taalgebruik en opvattingen iets anders dan nu en wat nu eau de ma tante is. Misschien is het veiliger daarover niet uit te weiden. Een bittertje, dat tijdens een bezoek aan tante werd gedronken

Hansje in de kelder

Schillen van Spaanse en Siciliaanse citroenen, esprit gestookt van de fijnste kersen, bourbonstokjes, cardamon, kaneel en Bulgaarse rozen. In bepaalde Amsterdamse families was het gebruikelijk deze likeur uit een zilveren bokaal te drinken wanneer de zwangerschap een feit bleek. In de bokaal was een baby’tje aangebracht dat naar boven kwam als de likeur werd ingeschonken.

 

Hemdje licht op

Haïti- en Jacmelschillen, citerij gemaakt van droge en natte citroenschillen en enkele 'bindsmaken' vormen de bestanddelen van dit eeuwenoude recept. In de tijd van de zeilscheepvaart werd deze drank gebruikt als middel tegen darmstoornissen. Men kon er beter van naar het toilet. Het werd eveneens gedronken om de zenuwen bij een eerste kennismaking te onderdrukken. Op Engelse schepen dronk men iets soortgelijks, de Limey Juice. Daar komt het scheldwoord voor de Engelsen vandaan: limeys.

Hoe langer hoe liever

Hoogwaardige brandewijn, half om met most van onvergiste druivensap, gewarmd zoethout, koriander. Maar ook La Vaz kruid, Indische nagelen, kaneel uit China en Japan en mierikswortel bepalen samen de smaak van deze kruidige likeur. Een langzaam werkend middel voor 'sleepstaartende' mensen die niets liever willen dan bij de tijd en bij elkaar te blijven.
 


 

Hemel op aarde

Het is werkelijk alsof er een engeltje over je tong piest. Deze uitzonderlijk fijne Jordaanse likeur wordt bereid uit brandewijn, suikers, palmsuiker en honing. Bijzondere bitters getrokken op oude gelagerde rum. Verschillende eau de vie, de allerbeste couverture van cacao, diverse soorten kersen en bloesems. De edelste nootsoorten waaronder amandelen. In het verleden ontwikkelt als Kerstlikeur. Hemelser kan niet. Een vloeibare kersenbonbon. Apart na het kerstdiner.

Juffertje in het groen

Een likeur die werd gedronken door 'onschuldige'. Vervaardigd uit schillen van diverse citrusvruchten, knoppen van Aalst, bloemen van steranijs en pepermuntblad. De onderlinge smaakverbindingen worden tot stand gebracht met fijne kruiden, waaronder kaneel.

 

 

Kwartier naar vijven

Een likeur die vroeger in ieder gewoon café tijdens het borreluur genuttigd werd. Samengesteld uit een esprit van Pommeranz appelen, een trek van verse sinaasappelen en het sap van citroenen vermengd met brandewijn.

 

 

 

Kraamanijs

De naam van deze likeur spreekt voor zich: een vloeibare beschuit met muisjes. Gedronken bij de geboorte van een kind. Bovendien een aangename smaakmaker van zuivelproducten zoals yoghurt. Belangrijkste grondstof is de anijsplant uit Alicante waarvan behalve het zaad ook de knoppen gebruikt worden. Het maken van deze likeur op een gezonde manier is niet eenvoudig, omdat het stoken van een goede anis die vermengd met water geen 'melk' wordt een grote mate van vakmanschap vereist

 

Naveltje bloot

Werd oorspronkelijk gedronken bij familiebijeenkomsten waar een ophanden zijnde geboorte werd aangekondigd. Of tijdens gesprekken over de gezondheidstoestand van de aanstaande moeder, en natuurlijk tijdens de bevalling. Gemaakt van echte curaçaoschillen, Siciliaanse citroen, bittere oranjeschillen, het sap van verse limoenen, bourbon, karweizaad en dergelijke.


 

 

 

 

 

Orangeade

Alles wat gedistilleerd, gestookt wordt is op het moment dat het als esprit van de ketel komt volledig doorzichtig, wit, kleurloos. Aanvankelijk was Curaçao daarom wit. Door de eeuwen heen zijn er verschillende soorten esprits met kleur ontstaan. Bijna altijd had dat te maken met het doel waarvoor het gebruikt werd. Bijvoorbeeld voor cocktails. Veel soorten werden bovendien bijgekleurd, omdat de aard van de likeur en vooral de bereidingswijze, zoals bijvoorbeeld perculatie (dus geen destillatie) een kleur meegaven. Oranje Curaçao werd oranje gekleurd met jaren gelagerde brandewijn en als feestdrank gedronken. Nederlanders maken al eeuwen Curaçao van sinaasappels uit Curaçao Op dit moment zijn appels van Curaçao zeer zeldzaam, dus erg duur. In het Cararibisch gebied groeien echter zeer veel soorten verschillende sinaasappelrassen en de wilde pommeranz appel, die een goed alternatief bieden. Daarnaast zowel bittere als zoete Sevillas en de Cubaanse sinaasappelen. In totaal worden 7 verschillende soorten gebruikt, die onderling nogal in smaak en kwaliteit uiteenlopen. Deze diversiteit veroorzaakt iedere keer weer de uitdaging om een complexe uitgebalanceerde smaak te realiseren. Een volle, ronde intense sinaasappelsmaak is het gevolg.

Papagaaiensoep

Een bijzonder likeur, gestookt van de allerfijnste noten zoals amandelen, walnoten, hazelnoten, pijnboompitten en pistachenoten. De kleur als het ware een schutkleur, was die van thee of slappe koffie. De schuilnaam werd gebruikt door regelmatige gebruikers die liever niet wilden weten dat zij nogal eens een likeurtje dronken.

 


 

Pruimpje prik in

Dat het hier om een pruimenlikeur gaat mag duidelijk zijn. Bereid uit Rheinse pruimen en Reine Claude, onderling in smaak verbonden door honing en vanille-bourbonstokjes.

 

 

Roosje zonder doornen

Een mooie jonge vrouw die verliefd is op haar minnaar is als was in de zon. Zij wordt na het drinken van dit likeurtje als een zoetruikende heerlijke roos, bedwelmend en bij aanraking zonder doornen. Deze likeur, gemaakt van rozen, is zeer fijn en delicaat van smaak. Op zich al heel moeilijk omdat de smaak al snel penetrant of ordinair wordt. Bij de juiste bereiding geven de 7 verschillende rozensoorten, vanillestokjes en andere ingrediënten de gewenste fijne smaak.

Venus olie

Taalgebruik en leefgewoontes waren ten tijde van De VOC heel anders dan nu. Venusolie was een veel genuttigde drank in sommige kuststreken van China en werd gebruikt als stimulerend middel. Amsterdamse likeurstokers bereidden in navolging van deze Chinezen een soortgelijk product naar eigen inzicht. De grondstoffen kwamen uit het Verre Oosten: kruidnagelen, cardamon, geurige bloemen, granaatappel, etc.

Vrijmetselaar

De likeur werd behalve in Nederland ook in andere landen verkocht. Aanvankelijk onder dezelfde naam in eigen taal, later en nu nog onder een fantasiemerknaam, zoals een bekende Schotse likeur. Buiten de zeer oude genever die Van Wees als 'geest' gebruikt is het ingrediënt honing duidelijk herkenbaar. Het aparte aroma wordt versterkt door de kruiden koriander en juniperus die normaal nooit in likeur worden gebruikt.

Volmaakt geluk

Deze likeur werd door 'lieden van beiderlei kunnen' gedronken na grootse opwinding. Bereid uit vele soorten zaden, extracten en bloemen en wat heel bijzonder is, gegiste bourbonvanille en noten.

 

 

Vergeet mij niet

Melancholie bij de Schreierstoren: vrouwen en andere geliefden namen afscheid van de zeevarenden en als aandenken gaven zij een 'geflest anker' mee met het etiket 'Vergeet mij niet'. Het was de bedoeling dat de zeeman de fles opende in de eerste haven ver van huis. Een zeer welriekende, - longea Vitae- likeur. De geur van welverzorgde overheerst door de aroma van violen de alcoholen die in die tijd altijd aan boord waren: rum en cognac. De vele soorten pitten van onder meer perziken en amandelen en een toevoeging van gestookte lavendel geven deze likeur haar bijzondere karakter.

 

Half om half

Half en half. Een schitterende niet zoete en eigenlijk droge likeur. Perfect als aperitief, uitermate geschikt na het eten bij koffie of chocolade. Rond 1880 ontstaan door het verkeerd uitvoeren van een werkopdracht. De opdracht luidde fijne Triple sec te vermengen met een drie jaar oude wijnbrandewijn om op die manier Oranje Curaçao te maken. Per abuis werd een op het oog op cognac lijkend product toegevoegd. Het was een Longae Vitae, een bijzonder bittere, die slechts in goede stokerijen werd gebruikt bij de vervaardiging van likeur. Goed voor maag en darmen, die ogenblikkelijk tot de orde worden geroepen, een soort maagbitter zeg maar. De aanvankelijk ontstane schrik sloeg om in enthousiasme toen de ervaring via de mond de typische bittere, aangename smaak gewaar werd. Half om half werd een nieuw product.

Amsterdamse elixer

Amsterdam Elixer is een zeer oude likeur, aanvankelijk bedoeld als hulp voor de spijsvertering.
De kruiden in Amsterdam Elixer waren een probaat middel tegen te vette voeding en zorgden voor afname van een opgeblazen gevoel van de maag. Bovendien zorgden zij voor een versnelde vochtafvoer. Amsterdam Elixer wordt onder meer gemaakt van Citroen Melisse, Coriander, Cardamon en Engelwortel. Verder bevat zij een grote diversiteit aan plantdelen, zoals bloesems, pitten, wortels ed. Middels het herhaaldelijk overhalen van deze likeur, worden de verschillende smaken verweven tot een product met een zeldzaam fijne smaakervaring. Perfect na het eten bij koffie en chocolade, maar ook 's middags bij een kopje thee niet te versmaden.

 

 

Parfait di Amas

Vertaald....Volmaakt Geluk. Volmaakt geluk bestond in ons land al eeuwen voordat Franse likeur stokers met dit product begonnen. De imitatie smaakte echter anders, mede vanwege de moeilijkheid een aantal smaken te vervangen door ter plaatse aanwezige equivalenten. De likeur is wat zwaarder van toon maar vermits goed gemaakt zullen deze zwaardere, zeer herkenbare tonen in afdronk en reuk zeldzaam licht en fris aandoen. Bij gestookte likeur herkent men op valsterkte duidelijk sinaasappel, citroen, kaneel, kruidnagel enz. Allerlei soorten pitten, zaden, bloemen -inlands en uitheems-, thijm, viool etc .verwijzen naar de tijd dat Hollandse likeurstokers de wereld gelukkig maakte met hun fantasie, originaliteit en allure. Kennis van de beste technieken, beheersing door praktische ervaring, receptkennis en receptvoering zijn in deze likeur sterk waarneembaar. Het is een likeur die niet “gekiept” moet worden, maar als nectar moet worden genipt.
 

 

Crème de Kaneel

Uitsluitend bijzondere soorten kaneel, worden in voor deze uitgebalanceerde likeur gebruikt. Deze kaneelsoorten zijn afkomstig uit Ceylon (Sri-Lanka). Wijnbrandewijn, rum en andere vluchtige van de allerfijnste kwaliteit, worden gedwongen hun ondersteunende smaakeigenschappen aan de ruwe vorm van kaneel over te geven. Ter verfijning van de kaneel, worden andere kaneel achtigen, suikers, honing en palmsuiker toegevoegd. Het resultaat is een ongekend fijne, volledig uitgebalanceerde smaak. Niet te vergelijken met kaneelvreemde, vervalsende smaakstoffen. Deze kaneellikeur is vanzelfsprekend 100% natuurlijk.

Crème de Curaçao

Deze pure sinaasappellikeur is bereid van 7 verschillende soorten citrusvruchten. Elke vrucht beschikt over haar eigen smaakkarakteristieken. Door deze eigenschappen optimaal te benutten is onze Triple Sec intens van geur en breed in smaak met een lange, zachte afdronk.

 

Marasquin

Van oudsher een veel gebruikte likeur in keuken en bakkerij. De verwarring rond het product Marasquin is groot. Bijna niemand weet waar zij van gemaakt wordt en het is vooralsnog helaas niet wettelijk verplicht dit op het etiket te vermelden. Marasquin hoort gemaakt te zijn van frambozen, kersen, amandelen, rozen en vele geurige bloemen uit de hoger gelegen delen van het oude Europa, gestolen van de steel voor de zon opkomt. Een genot om te ruiken. Een verrukking in gebak, salades, maar vooral zo in een glas. Een snoepje. Dwing Uzelf niet een slok te nemen maar druppels. En ervaar hoe een authentiek gemaakte Marasquin hoort te smaken.

Menthe

Crème de Menthe wordt gemaakt van verse of gedroogde planten, afkomstig uit verschillende landen. Deze o.a. Mediterrane planten maken het mogelijk een esprit te stoken, die het raffinement van de plant doet loskomen. Ver van de oneigenlijke smaakstoffen die ook in deze planten aanwezig zijn. Een smaak, die niet overheersend andere geuren en smaken de voet dwars zet. Integendeel, zij biedt hen juist de ruimte, zodat een zeer aansprekende geur- en smaakevenwicht ontstaat, met klasse en welopgevoed.

 

 

Mokka

Koffie en niets anders dan koffie is de smaak die u in mokka likeur proeft. Vanzelfsprekend lijkt het. Maar helaas wordt het stoken van koffiebonen tegenwoordig nauwelijks nog gedaan. Een goede koffielikeur is afhankelijk van een zeer goede kwaliteit koffiebonen, een goede brander en contrast. Tenminste 3 soorten zijn nodig met een sterk uiteenlopend karakter. Een traditionele Amsterdamse koffiebrander zorgt ervoor dat de opgegeven fijne bonen heel licht gebrand worden en levert ze warm bij ons af. Zij worden vervolgens direct onder de brandewijn gezet, opdat niets van de specifieke "breuk" aroma verloren gaat. Distillaten uit het Caribische gebied, geraffineerd gestookte rum, palmsuiker en gebrande suiker maken het geheel compleet. Een onweerstaanbare koffielikeur, heerlijk op ijs in combinatie met bijvoorbeeld advocaat.

 

Ananas

Allereerst wordt de verse ananas ontdaan van de schil en zijn hoofdtooi. Vervolgens wordt de kern samen met brandewijn op een klein vuurtje zachtjes voorverwarmd, zodat de smaken goed loskomen. Daarna wordt dit mengsel overgehaald (gestookt) in de distilleerketel. Van deze gedistilleerde drank wordt slechts het "hart" gebruikt om te mengen met een vruchten Eau de Vie, fijne suikers en andere noodzakelijke natuurlijke ingrediënten. Het resultaat is een natuurzuivere likeur van ananas.

 

 

Aardbeien

Verschillende typen aardbeien van de allerbeste kwaliteit worden kort dras gezet met daarvoor geschikte brandewijn.
De juiste sterkte is daarbij belangrijk, opdat de vrucht zijn eigen karakter behoudt. Dit noemen we trekken. Vervolgens worden de aardbeien gestookt in een distilleerketel en overgehaald. Het resultaat is een aardbeien esprit. Letterlijk de geest van de aardbeien. Door toevoeging van suikers wordt het product afgemaakt tot een karakteristieke aardbeienlikeur.

 

Honing

Honinglikeur is slechts door weinig likeurstokers ter wereld ooit gemaakt. Een uitzondering daarop is Duitsland.
Meestal zocht men naar een likeur om mee te koken. Honinglikeur werd nauwelijks gedronken, aangezien het ontmoedigende resultaat vrijwel nooit in evenwicht was. Een tiental jaar wordt deze likeur op verzoek van professionele keukens gemaakt. Niet eerder werd een dergelijk evenwicht en duidelijke herkenbare honingsmaak bereikt. Honing is subtiel en snel uit balans. In relatie met gedistilleerd bijna altijd lomp, hard en scherp.

 

Banaan

Alleen goede rijpe bananen, bij voorkeur uit midden Amerika, vruchten en plantenbestanddelen, die groeien bij onder andere wilde planten, worden gestookt tot esprit. Brandewijn gestookt van druiven, suikers en palmsuikers maken deze likeur uniek in de wereld. Een bananenlikeur van 100% bananen gemaakt.

 

Cherry Brandy

Naast kwaliteit bepaalt de herkomst van de kers de smaakverschillen in de Cherry Brandy. Een likeurstoker kan het zich echter niet permitteren dat er smaakverschillen ontstaan. Ondanks de afwijkende smaken heeft toch elke kers in aanleg dezelfde eigenschappen, die met de juiste verwerking vrijkomen. De kennis van kersen en hoe ze te dwingen hun karakteristieke prijs te geven is een kwestie van ervaring. Het beste effect wordt verkregen door verschillende soorten kersen te gebruiken, opdat hun onderlinge verschillen, zoals bijvoorbeeld zuren, elkaar aanvullen en activeren. Alle onderlinge verschillen worden tijdens de verwerking gebruikt om de zoete en bittere tonen, de zoetheid en de kracht van kersen, te doen smaken zoals mensen dat slechts zelden ondergaan. Cherry Brandy is een rijkdom aan harmonie, evenwicht en haar geur is intens.

Anisette

De planten, zaden en bloesems benodigd voor het stoken van Anisette zijn zowel vers als gedroogd afkomstig uit verschillende Latijnse landen rond de Middellandse Zee. Alle elementen worden apart gestookt. De daardoor ontstane esprits worden zowel gebruikt voor Anisettelikeur als voor ANIS, de laatste is vergelijkbaar met Ouzo en Franse, Spaanse en Siciliaanse Anis. Het monteren van de likeur kan pas geschieden nadat de esprits geruime tijd gerijpt zijn. Anisette hoort volledig te zijn, dik, rijp, volumineus, een ervaring die ontstaat wanneer alle benodigde destillaten en gebruikte bloesems in evenwicht zijn. Alleen dan is de uitzonderlijk brede en lang dragende karakteristieke smaak waar te nemen.

 

 

Kummel

Karwijzaad, kummel, Leidse kaas! Een der oudste door Amsterdamse likeurstokers gemaakte likeur, over de hele wereld geroemd. Nog niet zo lang geleden werd vooral in Oost-Europese landen, waar het vaak bitter koud is, Kummel hoog gewaardeerd. Na 1940 werden vooral "ik ook" kummellikeuren op de markt gebracht. Zij waren vooral goedkoop zonder dat men vreugde aan de smaak kon beleven. De belangstelling was daardoor snel verdwenen. Goed gestookte, bekwaam afgemaakte Kummel, van uitstekende kwaliteit, is een genot. Een zoete begeleider na de maaltijd of vooraf op zondagmiddag bij een goede Goudse of Leidse kaas.

Curaçao Triple sec

Deze pure sinaasappellikeur is bereid van 7 verschillende soorten citrusvruchten. Elke vrucht beschikt over haar eigen smaakkarakteristieken. Door deze eigenschappen optimaal te benutten is onze Triple Sec intens van geur en breed in smaak met een lange, zachte afdronk.

 

 

Abricot Brandy

De fijnste abrikozen komen uit Australië, Californie en Zuid Afrika. Dat zijn dan ook de types die wij gebruiken om te destilleren. Speciaal gestookte abrikoosbitter, gebrande wijn en suikers maken onze Abricot Brandy tot de meest fijne in zijn soort, 100 % abrikoos, geen smaakstof.

 

 

 

 

Zilverwater

Een likeur die ontstaan is in het begin van 1700 en ooit maar door twee likeurstokerijen gemaakt werd.
Dat heeft alles te maken met de zeer speciale achtergrond van deze likeur. Net als Guldenwater werd dit product gedronken door handelaren op de beurs. Haar aangename geur maakte het ook geschikt als reukwater. Tot het begin van 1900 werd het in die vorm gebracht onder de naam: "Mille Fleurs ". Zilverwater wordt gestookt van uitsluitend bloesems. De vele bloemsoorten zorgen ervoor dat er niemand is te vinden die deze likeur niet op prijs stelt. Suiker en hoge kwaliteit zilver zijn de finishing touch. Zilverwater werd gedronken op en bij goede afloop van een transactie. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast. Eigenlijk werd spottend bedoeld; "het is niet alles goud wat er blinkt ". Bijzonder aangenaam als welkomstdrankje in een flute, opschenken met Champagne.

 

Voor de startpagina klikt u hier
Voor de Inhoudspagina klikt u hier