|
Bitterkoekjes
Deze likeur is gemaakt van fijne amandelen en een esprit van
persicopitten, getrokken van verse perziken en bittere
amandelesprit. Na een aantal gelukkige jaren dronk men deze
likeur om bittere herinneringen op latere 'feestdagen' al
dollend weg te spoelen. Maar: dollen is immers een beetje de
waarheid zeggen.
|
|
Bittere
Lijdenstroost
Onaangenaam verraste dames overmand door smart werd door
welmenende huisgenoten aangeraden 'verhelderende' prikkels tot
zich te nemen in de vorm van deze likeur. Gemaakt uit de fijnste
gebrande wijn, uitgelezen bitters, de geest van alle soorten
Caribische oranjeappelen en bourbon. Bitter in de mond, maakt
het hart gezond.
|
|
Bruidstranen
Goud- en zilverblad in een likeur die rozengeur en maneschijn
belooft. Met een geur zo mooi en rijk dat hij slechts
vergelijkbaar is met het aller-fijnste parfum. Bruidstranen is
een drank die op de bruiloft gedronken wordt maar ook door een
pientere vrouw iedere keer geschonken dient te worden als haar
iets niet bevalt. Daarmee herinnert zij haar bruidegom aan de
trouwdag en de gedane beloftes die hij deed tijdens het drinken
van de bruidstranen.
|
|
Chocolade
Generaties lange relaties met de beste handelaren in cacao,
bewerkers en branders, verschaffen ons de zekerheid de beste
kwaliteit bonen te krijgen uit Midden en Zuid Amerika en van
West Afrika. Onze ervaring op het gebied van chocolade, maken
het mogelijk om de juiste "toonhoogten " uit onze stookketels te
persen en de edele smaak van bittere chocolade tot uitdrukking
te brengen in deze zinnenprikkelende chocolade likeur. Pure
chocolade is een vertrouwde smaak. Een smaak die in onze
chocoladelikeur uitzonderlijk tot zijn recht komt. De bruine
kleur is afkomstig van warm getrokken cacaobonen. Pure
chocolade, puur natuur, zuiver raffinement, proef en geniet..... |
|
Drie maal
Drie
3 x 3 = 9, ieder zingt zijn eigen lied, een oeroud gezegde om af
te rekenen met een heleboel gezever. Met andere woorden: een
perfecte drank om zeer snel zwartgallige en droefgeestige tot
andere gedachten te brengen. En om af te rekenen met die lieden
die altijd iets hebben aan te merken op anderen. Als smaakmakers
allerlei vruchten van de Boven- en Benedenwindse Eilanden,
alsook in die streek gebruikte elixers zoals angostura.
|
|
Eau de ma
tante
Hollandse kersen en Belse krieken getrokken op brandewijn, een
jaar oud treksel van verse perziken op eau de vie, het sap van
verse frambozen vermengd met eau de vie de framboise en Zuger
Kirsch. In vroeger tijden waren taalgebruik en opvattingen iets
anders dan nu en wat nu eau de ma tante is. Misschien is het
veiliger daarover niet uit te weiden. Een bittertje, dat tijdens
een bezoek aan tante werd gedronken |
|
Hansje in
de kelder
Schillen van Spaanse en Siciliaanse citroenen, esprit gestookt
van de fijnste kersen, bourbonstokjes, cardamon, kaneel en
Bulgaarse rozen. In bepaalde Amsterdamse families was het
gebruikelijk deze likeur uit een zilveren bokaal te drinken
wanneer de zwangerschap een feit bleek. In de bokaal was een
baby’tje aangebracht dat naar boven kwam als de likeur werd
ingeschonken. |
|
Hemdje
licht op
Haïti- en Jacmelschillen, citerij gemaakt van droge en natte
citroenschillen en enkele 'bindsmaken' vormen de bestanddelen
van dit eeuwenoude recept. In de tijd van de zeilscheepvaart
werd deze drank gebruikt als middel tegen darmstoornissen. Men
kon er beter van naar het toilet. Het werd eveneens gedronken om
de zenuwen bij een eerste kennismaking te onderdrukken. Op
Engelse schepen dronk men iets soortgelijks, de Limey Juice.
Daar komt het scheldwoord voor de Engelsen vandaan: limeys.
|
|
Hoe langer
hoe liever
Hoogwaardige brandewijn, half om met most van onvergiste
druivensap, gewarmd zoethout, koriander. Maar ook La Vaz kruid,
Indische nagelen, kaneel uit China en Japan en mierikswortel
bepalen samen de smaak van deze kruidige likeur. Een langzaam
werkend middel voor 'sleepstaartende' mensen die niets liever
willen dan bij de tijd en bij elkaar te blijven.
|
|
Hemel op
aarde
Het is werkelijk alsof er een engeltje over je tong piest. Deze
uitzonderlijk fijne Jordaanse likeur wordt bereid uit
brandewijn, suikers, palmsuiker en honing. Bijzondere bitters
getrokken op oude gelagerde rum. Verschillende eau de vie, de
allerbeste couverture van cacao, diverse soorten kersen en
bloesems. De edelste nootsoorten waaronder amandelen. In het
verleden ontwikkelt als Kerstlikeur. Hemelser kan niet. Een
vloeibare kersenbonbon. Apart na het kerstdiner. |
|
Juffertje
in het groen
Een likeur die werd gedronken door 'onschuldige'. Vervaardigd
uit schillen van diverse citrusvruchten, knoppen van Aalst,
bloemen van steranijs en pepermuntblad. De onderlinge
smaakverbindingen worden tot stand gebracht met fijne kruiden,
waaronder kaneel.
|
|
Kwartier
naar vijven
Een likeur die vroeger in ieder gewoon café tijdens het
borreluur genuttigd werd. Samengesteld uit een esprit van
Pommeranz appelen, een trek van verse sinaasappelen en het sap
van citroenen vermengd met brandewijn.
|
|
Kraamanijs
De naam van deze likeur spreekt voor zich: een vloeibare
beschuit met muisjes. Gedronken bij de geboorte van een kind.
Bovendien een aangename smaakmaker van zuivelproducten zoals
yoghurt. Belangrijkste grondstof is de anijsplant uit Alicante
waarvan behalve het zaad ook de knoppen gebruikt worden. Het
maken van deze likeur op een gezonde manier is niet eenvoudig,
omdat het stoken van een goede anis die vermengd met water geen
'melk' wordt een grote mate van vakmanschap vereist |
|
Naveltje
bloot
Werd oorspronkelijk gedronken bij familiebijeenkomsten waar een
ophanden zijnde geboorte werd aangekondigd. Of tijdens
gesprekken over de gezondheidstoestand van de aanstaande moeder,
en natuurlijk tijdens de bevalling. Gemaakt van echte
curaçaoschillen, Siciliaanse citroen, bittere oranjeschillen,
het sap van verse limoenen, bourbon, karweizaad en dergelijke.
|
|
Orangeade
Alles wat gedistilleerd, gestookt wordt is op het moment dat het
als esprit van de ketel komt volledig doorzichtig, wit,
kleurloos. Aanvankelijk was Curaçao daarom wit. Door de eeuwen
heen zijn er verschillende soorten esprits met kleur ontstaan.
Bijna altijd had dat te maken met het doel waarvoor het gebruikt
werd. Bijvoorbeeld voor cocktails. Veel soorten werden bovendien
bijgekleurd, omdat de aard van de likeur en vooral de
bereidingswijze, zoals bijvoorbeeld perculatie (dus geen
destillatie) een kleur meegaven. Oranje Curaçao werd oranje
gekleurd met jaren gelagerde brandewijn en als feestdrank
gedronken. Nederlanders maken al eeuwen Curaçao van sinaasappels
uit Curaçao Op dit moment zijn appels van Curaçao zeer zeldzaam,
dus erg duur. In het Cararibisch gebied groeien echter zeer veel
soorten verschillende sinaasappelrassen en de wilde pommeranz
appel, die een goed alternatief bieden. Daarnaast zowel bittere
als zoete Sevillas en de Cubaanse sinaasappelen. In totaal
worden 7 verschillende soorten gebruikt, die onderling nogal in
smaak en kwaliteit uiteenlopen. Deze diversiteit veroorzaakt
iedere keer weer de uitdaging om een complexe uitgebalanceerde
smaak te realiseren. Een volle, ronde intense sinaasappelsmaak
is het gevolg. |
|
Papagaaiensoep
Een bijzonder likeur, gestookt van de allerfijnste noten zoals
amandelen, walnoten, hazelnoten, pijnboompitten en
pistachenoten. De kleur als het ware een schutkleur, was die van
thee of slappe koffie. De schuilnaam werd gebruikt door
regelmatige gebruikers die liever niet wilden weten dat zij
nogal eens een likeurtje dronken.
|
|
Pruimpje
prik in
Dat het hier om een pruimenlikeur gaat mag duidelijk zijn.
Bereid uit Rheinse pruimen en Reine Claude, onderling in smaak
verbonden door honing en vanille-bourbonstokjes.
|
|
Roosje
zonder doornen
Een mooie jonge vrouw die verliefd is op haar minnaar is als was
in de zon. Zij wordt na het drinken van dit likeurtje als een
zoetruikende heerlijke roos, bedwelmend en bij aanraking zonder
doornen. Deze likeur, gemaakt van rozen, is zeer fijn en
delicaat van smaak. Op zich al heel moeilijk omdat de smaak al
snel penetrant of ordinair wordt. Bij de juiste bereiding geven
de 7 verschillende rozensoorten, vanillestokjes en andere
ingrediënten de gewenste fijne smaak. |
|
Venus olie
Taalgebruik en leefgewoontes waren ten tijde van De VOC heel
anders dan nu. Venusolie was een veel genuttigde drank in
sommige kuststreken van China en werd gebruikt als stimulerend
middel. Amsterdamse likeurstokers bereidden in navolging van
deze Chinezen een soortgelijk product naar eigen inzicht. De
grondstoffen kwamen uit het Verre Oosten: kruidnagelen,
cardamon, geurige bloemen, granaatappel, etc. |
|
Vrijmetselaar
De likeur werd behalve in Nederland ook in andere landen
verkocht. Aanvankelijk onder dezelfde naam in eigen taal, later
en nu nog onder een fantasiemerknaam, zoals een bekende Schotse
likeur. Buiten de zeer oude genever die Van Wees als 'geest'
gebruikt is het ingrediënt honing duidelijk herkenbaar. Het
aparte aroma wordt versterkt door de kruiden koriander en
juniperus die normaal nooit in likeur worden gebruikt.
|
|
Volmaakt
geluk
Deze likeur werd door 'lieden van beiderlei kunnen' gedronken na
grootse opwinding. Bereid uit vele soorten zaden, extracten en
bloemen en wat heel bijzonder is, gegiste bourbonvanille en
noten.
|
|
Vergeet
mij niet
Melancholie bij de Schreierstoren: vrouwen en andere geliefden
namen afscheid van de zeevarenden en als aandenken gaven zij een
'geflest anker' mee met het etiket 'Vergeet mij niet'. Het was
de bedoeling dat de zeeman de fles opende in de eerste haven ver
van huis. Een zeer welriekende, - longea Vitae- likeur. De geur
van welverzorgde overheerst door de aroma van violen de
alcoholen die in die tijd altijd aan boord waren: rum en cognac.
De vele soorten pitten van onder meer perziken en amandelen en
een toevoeging van gestookte lavendel geven deze likeur haar
bijzondere karakter. |
|
Half om
half
Half en half. Een schitterende niet zoete en eigenlijk droge
likeur. Perfect als aperitief, uitermate geschikt na het eten
bij koffie of chocolade. Rond 1880 ontstaan door het verkeerd
uitvoeren van een werkopdracht. De opdracht luidde fijne Triple
sec te vermengen met een drie jaar oude wijnbrandewijn om op die
manier Oranje Curaçao te maken. Per abuis werd een op het oog op
cognac lijkend product toegevoegd. Het was een Longae Vitae, een
bijzonder bittere, die slechts in goede stokerijen werd gebruikt
bij de vervaardiging van likeur. Goed voor maag en darmen, die
ogenblikkelijk tot de orde worden geroepen, een soort maagbitter
zeg maar. De aanvankelijk ontstane schrik sloeg om in
enthousiasme toen de ervaring via de mond de typische bittere,
aangename smaak gewaar werd. Half om half werd een nieuw
product. |
|
Amsterdamse elixer
Amsterdam Elixer is een zeer oude likeur, aanvankelijk bedoeld
als hulp voor de spijsvertering.
De kruiden in Amsterdam Elixer waren een probaat middel tegen te
vette voeding en zorgden voor afname van een opgeblazen gevoel
van de maag. Bovendien zorgden zij voor een versnelde
vochtafvoer. Amsterdam Elixer wordt onder meer gemaakt van
Citroen Melisse, Coriander, Cardamon en Engelwortel. Verder
bevat zij een grote diversiteit aan plantdelen, zoals bloesems,
pitten, wortels ed. Middels het herhaaldelijk overhalen van deze
likeur, worden de verschillende smaken verweven tot een product
met een zeldzaam fijne smaakervaring. Perfect na het eten bij
koffie en chocolade, maar ook 's middags bij een kopje thee niet
te versmaden. |
|
Parfait di
Amas
Vertaald....Volmaakt Geluk. Volmaakt geluk bestond in ons land
al eeuwen voordat Franse likeur stokers met dit product
begonnen. De imitatie smaakte echter anders, mede vanwege de
moeilijkheid een aantal smaken te vervangen door ter plaatse
aanwezige equivalenten. De likeur is wat zwaarder van toon maar
vermits goed gemaakt zullen deze zwaardere, zeer herkenbare
tonen in afdronk en reuk zeldzaam licht en fris aandoen. Bij
gestookte likeur herkent men op valsterkte duidelijk
sinaasappel, citroen, kaneel, kruidnagel enz. Allerlei soorten
pitten, zaden, bloemen -inlands en uitheems-, thijm, viool etc
.verwijzen naar de tijd dat Hollandse likeurstokers de wereld
gelukkig maakte met hun fantasie, originaliteit en allure.
Kennis van de beste technieken, beheersing door praktische
ervaring, receptkennis en receptvoering zijn in deze likeur
sterk waarneembaar. Het is een likeur die niet “gekiept” moet
worden, maar als nectar moet worden genipt.
|
|
Crème de
Kaneel
Uitsluitend bijzondere soorten kaneel, worden in voor deze
uitgebalanceerde likeur gebruikt. Deze kaneelsoorten zijn
afkomstig uit Ceylon (Sri-Lanka). Wijnbrandewijn, rum en andere
vluchtige van de allerfijnste kwaliteit, worden gedwongen hun
ondersteunende smaakeigenschappen aan de ruwe vorm van kaneel
over te geven. Ter verfijning van de kaneel, worden andere
kaneel achtigen, suikers, honing en palmsuiker toegevoegd. Het
resultaat is een ongekend fijne, volledig uitgebalanceerde
smaak. Niet te vergelijken met kaneelvreemde, vervalsende
smaakstoffen. Deze kaneellikeur is vanzelfsprekend 100%
natuurlijk. |
|
Crème de
Curaçao
Deze pure sinaasappellikeur is bereid van 7 verschillende
soorten citrusvruchten. Elke vrucht beschikt over haar eigen
smaakkarakteristieken. Door deze eigenschappen optimaal te
benutten is onze Triple Sec intens van geur en breed in smaak
met een lange, zachte afdronk.
|
|
Marasquin
Van oudsher een veel gebruikte likeur in keuken en bakkerij. De
verwarring rond het product Marasquin is groot. Bijna niemand
weet waar zij van gemaakt wordt en het is vooralsnog helaas niet
wettelijk verplicht dit op het etiket te vermelden. Marasquin
hoort gemaakt te zijn van frambozen, kersen, amandelen, rozen en
vele geurige bloemen uit de hoger gelegen delen van het oude
Europa, gestolen van de steel voor de zon opkomt. Een genot om
te ruiken. Een verrukking in gebak, salades, maar vooral zo in
een glas. Een snoepje. Dwing Uzelf niet een slok te nemen maar
druppels. En ervaar hoe een authentiek gemaakte Marasquin hoort
te smaken. |
|
Menthe
Crème de Menthe wordt gemaakt van verse of gedroogde planten,
afkomstig uit verschillende landen. Deze o.a. Mediterrane
planten maken het mogelijk een esprit te stoken, die het
raffinement van de plant doet loskomen. Ver van de oneigenlijke
smaakstoffen die ook in deze planten aanwezig zijn. Een smaak,
die niet overheersend andere geuren en smaken de voet dwars zet.
Integendeel, zij biedt hen juist de ruimte, zodat een zeer
aansprekende geur- en smaakevenwicht ontstaat, met klasse en
welopgevoed.
|
|
Mokka
Koffie en niets anders dan koffie is de smaak die u in mokka
likeur proeft. Vanzelfsprekend lijkt het. Maar helaas wordt het
stoken van koffiebonen tegenwoordig nauwelijks nog gedaan. Een
goede koffielikeur is afhankelijk van een zeer goede kwaliteit
koffiebonen, een goede brander en contrast. Tenminste 3 soorten
zijn nodig met een sterk uiteenlopend karakter. Een traditionele
Amsterdamse koffiebrander zorgt ervoor dat de opgegeven fijne
bonen heel licht gebrand worden en levert ze warm bij ons af.
Zij worden vervolgens direct onder de brandewijn gezet, opdat
niets van de specifieke "breuk" aroma verloren gaat. Distillaten
uit het Caribische gebied, geraffineerd gestookte rum,
palmsuiker en gebrande suiker maken het geheel compleet. Een
onweerstaanbare koffielikeur, heerlijk op ijs in combinatie met
bijvoorbeeld advocaat.
|
|
Ananas
Allereerst wordt de verse ananas ontdaan van de schil en zijn
hoofdtooi. Vervolgens wordt de kern samen met brandewijn op een
klein vuurtje zachtjes voorverwarmd, zodat de smaken goed
loskomen. Daarna wordt dit mengsel overgehaald (gestookt) in de
distilleerketel. Van deze gedistilleerde drank wordt slechts het
"hart" gebruikt om te mengen met een vruchten Eau de Vie, fijne
suikers en andere noodzakelijke natuurlijke ingrediënten. Het
resultaat is een natuurzuivere likeur van ananas.
|
|
Aardbeien
Verschillende typen aardbeien van de allerbeste kwaliteit worden
kort dras gezet met daarvoor geschikte brandewijn.
De juiste sterkte is daarbij belangrijk, opdat de vrucht zijn
eigen karakter behoudt. Dit noemen we trekken. Vervolgens worden
de aardbeien gestookt in een distilleerketel en overgehaald. Het
resultaat is een aardbeien esprit. Letterlijk de geest van de
aardbeien. Door toevoeging van suikers wordt het product
afgemaakt tot een karakteristieke aardbeienlikeur.
|
|
Honing
Honinglikeur is slechts door weinig likeurstokers ter wereld
ooit gemaakt. Een uitzondering daarop is Duitsland.
Meestal zocht men naar een likeur om mee te koken. Honinglikeur
werd nauwelijks gedronken, aangezien het ontmoedigende resultaat
vrijwel nooit in evenwicht was. Een tiental jaar wordt deze
likeur op verzoek van professionele keukens gemaakt. Niet eerder
werd een dergelijk evenwicht en duidelijke herkenbare
honingsmaak bereikt. Honing is subtiel en snel uit balans. In
relatie met gedistilleerd bijna altijd lomp, hard en scherp.
|
|
Banaan
Alleen goede rijpe bananen, bij voorkeur uit midden Amerika,
vruchten en plantenbestanddelen, die groeien bij onder andere
wilde planten, worden gestookt tot esprit. Brandewijn gestookt
van druiven, suikers en palmsuikers maken deze likeur uniek in
de wereld. Een bananenlikeur van 100% bananen gemaakt.
|
|
Cherry
Brandy
Naast kwaliteit bepaalt de herkomst van de kers de
smaakverschillen in de Cherry Brandy. Een likeurstoker kan het
zich echter niet permitteren dat er smaakverschillen ontstaan.
Ondanks de afwijkende smaken heeft toch elke kers in aanleg
dezelfde eigenschappen, die met de juiste verwerking vrijkomen.
De kennis van kersen en hoe ze te dwingen hun karakteristieke
prijs te geven is een kwestie van ervaring. Het beste effect
wordt verkregen door verschillende soorten kersen te gebruiken,
opdat hun onderlinge verschillen, zoals bijvoorbeeld zuren,
elkaar aanvullen en activeren. Alle onderlinge verschillen
worden tijdens de verwerking gebruikt om de zoete en bittere
tonen, de zoetheid en de kracht van kersen, te doen smaken zoals
mensen dat slechts zelden ondergaan. Cherry Brandy is een
rijkdom aan harmonie, evenwicht en haar geur is intens.
|
|
Anisette
De planten, zaden en bloesems benodigd voor het stoken van
Anisette zijn zowel vers als gedroogd afkomstig uit
verschillende Latijnse landen rond de Middellandse Zee. Alle
elementen worden apart gestookt. De daardoor ontstane esprits
worden zowel gebruikt voor Anisettelikeur als voor ANIS, de
laatste is vergelijkbaar met Ouzo en Franse, Spaanse en
Siciliaanse Anis. Het monteren van de likeur kan pas geschieden
nadat de esprits geruime tijd gerijpt zijn. Anisette hoort
volledig te zijn, dik, rijp, volumineus, een ervaring die
ontstaat wanneer alle benodigde destillaten en gebruikte
bloesems in evenwicht zijn. Alleen dan is de uitzonderlijk brede
en lang dragende karakteristieke smaak waar te nemen. |
|
Kummel
Karwijzaad, kummel, Leidse kaas! Een der oudste door Amsterdamse
likeurstokers gemaakte likeur, over de hele wereld geroemd. Nog
niet zo lang geleden werd vooral in Oost-Europese landen, waar
het vaak bitter koud is, Kummel hoog gewaardeerd. Na 1940 werden
vooral "ik ook" kummellikeuren op de markt gebracht. Zij waren
vooral goedkoop zonder dat men vreugde aan de smaak kon beleven.
De belangstelling was daardoor snel verdwenen. Goed gestookte,
bekwaam afgemaakte Kummel, van uitstekende kwaliteit, is een
genot. Een zoete begeleider na de maaltijd of vooraf op
zondagmiddag bij een goede Goudse of Leidse kaas. |
|
Curaçao
Triple sec
Deze pure sinaasappellikeur is bereid van 7 verschillende
soorten citrusvruchten. Elke vrucht beschikt over haar eigen
smaakkarakteristieken. Door deze eigenschappen optimaal te
benutten is onze Triple Sec intens van geur en breed in smaak
met een lange, zachte afdronk.
|
|
Abricot
Brandy
De fijnste abrikozen komen uit Australië, Californie en Zuid
Afrika. Dat zijn dan ook de types die wij gebruiken om te
destilleren. Speciaal gestookte abrikoosbitter, gebrande wijn en
suikers maken onze Abricot Brandy tot de meest fijne in zijn
soort, 100 % abrikoos, geen smaakstof.
|
|
Zilverwater
Een likeur die ontstaan is in het begin van 1700 en ooit maar
door twee likeurstokerijen gemaakt werd.
Dat heeft alles te maken met de zeer speciale achtergrond van
deze likeur. Net als Guldenwater werd dit product gedronken door
handelaren op de beurs. Haar aangename geur maakte het ook
geschikt als reukwater. Tot het begin van 1900 werd het in die
vorm gebracht onder de naam: "Mille Fleurs ". Zilverwater wordt
gestookt van uitsluitend bloesems. De vele bloemsoorten zorgen
ervoor dat er niemand is te vinden die deze likeur niet op prijs
stelt. Suiker en hoge kwaliteit zilver zijn de finishing touch.
Zilverwater werd gedronken op en bij goede afloop van een
transactie. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast.
Eigenlijk werd spottend bedoeld; "het is niet alles goud wat er
blinkt ". Bijzonder aangenaam als welkomstdrankje in een flute,
opschenken met Champagne. |